Minder faalkosten en hogere kwaliteit van het eindproduct

Minder faalkosten en hogere kwaliteit van het eindproduct

S&N Houtkonstrukties, Wieringerwerf

Grote in rode folie verpakte dak- en gevelelementen vullen de werf van S&N Houtkonstructies in Wieringerwerf. Directeur Peter Zonneveld leidt ons rond. "Vanavond laden we drie vrachtwagens, morgenvroeg aanleveren op de bouw en morgen rond één uur is het dak wind- en waterdicht. De nieuwe manier van bouwen".

Alle houtconstructies

S&N Houtkonstrukties produceert met circa dertig personeelsleden gevelsluitende elementen; houtskeletbouw en dakelementen. Vanaf de begane grondvloer leveren zij alle hout- en timmerwerk volledig prefab. "Ik heb de tijd nog gekend", aldus Zonneveld: "dat aannemers zelf een timmerwerkplaats hadden waar ramen, deuren en kozijnen werden gemaakt. De rest gebeurde op de bouwplaats. Dat is verleden tijd. Deze prefab manier van bouwen versnelt het bouwproces en verlagen de faalkosten. Ook de aannemers hebben het bouwen tot een proces van assembleren gemaakt. Zij besteden de productie van de elementen uit, en wij doen dat met het bewerken van het hout. Op die manier doet iedereen waar hij goed in is en behaal je een optimale efficiency en kostenreductie", aldus Zonneveld

"Die snelle manier van bouwen is één van de voordelen van prefab dakelementen ten opzichte van de traditionele dakplaten. Binnen enkele uren wordt een compleet dak geplaatst zonder hulpconstructies. Met dit systeem zijn tevens eenvoudig hoge isolatiewaarde te realiseren."

Belangstelling voor houtskeletbouw stijgt

"Houtskeletbouw maakt steeds meer opgang. Het is een snellere en lichtere manier van bouwen en dat betekent kostenverlaging o.a. door de lichtere fundering. Maar dat betekent tevens flexibel bouwen. Want woningen zijn eenvoudiger aanpasbaar en daarmee levensbestendig". S&N beschikt over een team tekenaars die zorgen voor het uitwerken van de bestektekeningen. Die tekeningen vormen ook de basis voor de bestellijsten voor de Hillegomse Houtgroep, die vervolgens alle houtbewerkingen uitvoert.

Samenwerking met Hillegomse Houtgroep

"Samenwerken met de Hillegomse Houtgroep betekent voor ons, dat wij niet hoeven te investeren in dure bewerkingsmachines, dat onze mensen zich enkel bezighouden met assembleren, waardoor de totale cyclus van bouwen sneller en efficiënter verloopt. De Hillegomse Houtgroep beschikt over een moderne en goed geoutilleerde machinale werkplaats. Uiterst professioneel qua omvang en bewerkingsmogelijkheden. Door te kiezen voor samenwerking brengen wij het beste van twee werelden samen en realiseren we een snellere doorlooptijd van onze opdrachten. Naar de bouw gekeken, zie ik het als twee professionalisme die samen zorgen voor een totale vloer-, gevel-, en dakoplossing", besluit Peter Zonneveld.

Houtskeletbouw maakt steeds meer opgang