Door hout toe te passen blijf je gemakkelijk binnen de MilieuPrestatie berekening van Gebouwen (MPG)

Het einde van de bouwcrisis betekende het afgelopen jaar ook een nieuwe bloeiperiode voor hout als bouwmateriaal. De belangstelling voor het toepassen van hout in de bouw is weer helemaal terug. Toch is dat niet zo verwonderlijk. Want de sympathie voor hout is nooit weggeweest. Echter nu we de onvolkomenheden, die elk materiaal heeft, bij hout onder de knie hebben, overwint het natuurproduct op alle fronten.


Blog van Bart Boersma, National Accountmanager Bouw & Industrie Hillegomse Houtgroep.

Wat dat betreft zijn er zeer positieve berichten te melden zo aan het begin van het nieuwe jaar. Want met het invoeren van de MilieuPrestaties (MPG) berekening voor gebouwen, die verplicht is bij het aanvragen van bouwvergunningen voor alle nieuwbouwwoningen en andere gebouwen, wordt de positie van hout alleen maar sterker. Om een vergelijking te maken: Hout is vele malen milieuvriendelijker dan kunststof. Het toepassen van hout in gebouwen heeft dan ook een sterk positief effect op de berekening van de MilieuPrestaties voor gebouwen (MPG).

Verplichte MPG-berekening

Bij het berekenen van de MPG worden alle manieren waarop het milieu wordt belast samengevoegd tot één waarde. Deze zogenaamde schaduwkosten zijn de kosten die worden gemaakt om de schade aan het milieu, door materiaalgebruik, ongedaan te maken. Alle kosten over de volledige levensduur; van de winning van de grondstof tot productie en recycling, worden opgeteld en gedeeld door de levensduur en de oppervlakte van het gebouw. Het aanscherpen van deze grenswaarde stimuleert een verdere optimalisatie van de duurzaamheidsprestaties.

Verdere verduurzaming van hout

Als oneindig groeiende grondstof is hout het niet alleen een esthetisch hoogwaardig materiaal, maar inmiddels zijn we ook in staat het zo te verduurzamen dat het een gebouw-leven lang meegaat. Een voorbeeld is de Hogeschool Saxion van Enschede werkt aan de ontwikkeling van een biobased gevel met de polymeer Polypyrrol. Deze polymeer bevat biobased verduurzamingmiddelen en herbergt de eigenschappen van brandvertraging en UV-bescherming, verder is het middel waterafstotend, zelfhelend, schimmelwerend en bevat stralingsabsorptie en elektrische geleiding. Behandel je biobased materialen, zoals hout, met deze Polypyrrol, dan ontstaat een materiaal dat uiterst geschikt is als gevelbekleding.

Hout ook geschikt als hoogbouw materiaal

Nu we ook bewijzen hebben dat hout toepasbaar is in de hoogbouw tot zelfs een hoogte van 84 meter, zoals het is toegepast in het HoHo-gebouw in Wenen, 's werelds hoogste houthoogbouwproject, nu mogen we met trots stellen dat er geen enkel bouwmateriaal is dat met hout kan wedijveren. Met terechte trots kunnen we dan ook constateren dat hout het bouwmateriaal van de 21e eeuw is.

Hebt u vragen ideen en meningen, dan ga ik daar graag met u over in gesprek: mail: Bart Boersma, National Accountmanager Bouw & Industrie, tel: 0252-537000; E-mail: b.boersma@hillegomsehoutgroep.nl.